Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem

CFF-Utställningar

  • Pågående
  • CFF-Utställningar
  • CFF-Programpunkter
  • Andra fotohändelser
fredag 8 februari 2019

Publicerat – fotoboken i Sverige

Publicerat är den första utställningen som belyser fotobokens historia i Sverige, med de första exemplen från 1860-talet fram till dagens omfattande utgivning. Utställningen innehåller 200 titlar baserade på tre centrala teman inom fotografi:Samhället, Jaget och Bilden. Som del av utställningen ordnas en serie konstnärssamtal, boksläpp och intervjuer med ledande fotografer, formgivare, samlare och förlag. 

Curator: Niclas Östlind, Akademin Valand i samarbete med Elsa Modin och Louise Wolthers, Hasselbladstiftelsen.

Välkommen på vernissage fredag 8 februari, kl 17–20. Plats: galleri CFF, Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44, Stockholm. Utställningsperiod 8/2–10/3. Galleriets öppettider: ons–fre 12–18. Lör–sön 12–17. Utställningen är producerad av Hasselbladstiftelsen i samarbete med CFF, Fotoförfattarna/SFF, Fotoskolan STHLM och TMG Sthlm. 

Lista på samtliga böcker representerade i utställningen >

  • Läs mer om Publicerat – fotoboken i Sverige
Pågående
CFF-Utställningar
lördag 1 december 2018

Salong CFF 2018

Nu bjuder vi in till 17:e upplagan av Centrum för fotografis årligen återkommande utställning Salong CFF. Här deltar ett 150-tal medlemsfotografer i utställningen som visar en mångfald av bilder som även finns till försäljning. 

Som besökare har du också möjlighet att fynda julklappar bland fotoböcker, multiplar och annat smått och gott på vårt bokbord. Glögg, lussebullar och pepparkakor serveras till kontant betalning eller Swish under vernissagen. Passa även på att besöka Kapsylens traditionella julmarknad en trappa upp där du hittar konst, design, konsthantverk och café.

Varmt välkommen på vernissage lördag den 1 dec, kl 12-17 på galleri CFF, Tjärhovsgatan 44, Stockholm. 
Öppet: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl 12-17. Utställningen pågår t o m sön 16 dec. T-bana: Medborgarplatsen. Hitta hit!

  • Läs mer om Salong CFF 2018
CFF-Utställningar
måndag 19 november 2018

Inlämning till Salong CFF 2018

Årligen i december arrangeras grupputställningen Salong CFF där föreningens samtliga medlemmar bjuds in att ställa ut ett verk. Du har som medlemsfotograf även möjlighet att sälja dina fotoböcker under utställningsperioden. Här deltar ett 150-tal fotografer i den mycket välbesökta utställningen som visar en mångfald av bilder som även finns till försäljning. 17:e upplagan av utställningen öppnar lördag den 1 dec.

INLÄMNING AV VERK OCH BÖCKER TILL SALONG CFF sker mån 19 nov - fred 23 nov, kl: 10-18. För dig som bor på andra orter i vårt avlånga land går det fint att skicka ditt verk per post.

  • Läs mer om Inlämning till Salong CFF 2018
CFF-Utställningar
fredag 16 november 2018

YYY4: Katri Naukkarinen, Hallgerður Hallgrímsdóttir & Linn Phyllis Seeger

Finns det plats för den icke-iscensatta bilden inom konsten? Katri Naukkarinen (f. 1984) är en konstnär som arbetar med fotografi i ett experimentellt utvidgat fält där hon undersöker världen genom sin lins: kameran följer med vart hon än går. Det som är meningsfullt kan finnas inom verkligheten runt omkring en, i åskådliggörandet av dess osynliga delar, i egna uppfattningar och reflektioner kring dessa. Den till synes lätta och enkla snapshot-metoden som Naukkarinen använder i sitt arbete är resultatet av åratal av inlärning och övervägande. 

“Fotograferandet, liksom tillvaron, bör vara meningsfulla här och nu.”   

YYY är ett experimentellt fotografiskt zine* och ett utställningskoncept där Katri Naukkarinen är verksam som både konstnär och kurator. Varje nummer av zinet bjuder in två fotografiska tänkare för ett samtal om sidornas innehåll. Utgångspunkten förkurateringen av YYY är inte baserad på deltagarnas fotografier utan deras fotografering. YYY-konceptet vill stödja snapshot-genrens kontinuitet och det dagliga tänkandets plats inom fotokonsten, för deltagarna använder “oldschool” metoden där de hela tiden har kameran med sig och använder fotografering på ett utforskande sätt. 

Vernissage och releasefest av YYY4 + Artist talk + Livemusik: Lau Nau, tors 15 nov kl 18. Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, Stockholm. I samarbete med CFF – Centrum för fotografi, NKF – Nordic Art Association och Fotokonstnärernas förbund i Finland.

  • Läs mer om YYY4: Katri Naukkarinen, Hallgerður Hallgrímsdóttir & Linn Phyllis Seeger
CFF-Utställningar
fredag 21 september 2018

Utställning: Bear Field Mountains - Björn Engberg

I Björn Engbergs utställning Bear Field Mountains möts vi av en video där någon åker mellan vagnarna på ett godståg. Ljudet är metalliskt och hårt. Landskapet skönjs sekundsnabbt.

På podier i utställningsrummet ligger åtta bilder horisontellt under glas. Luffarens tecken för säker plats för vila är inristat i en sten som ligger bland bilderna. Björn Engberg visar ett skandinaviskt landskap ute i ödemarken. Betraktaren blir i sina rörelser mellan podierna som en del i en performance, där vandrandet i gallerirummet blir så annorlunda då inte bilden sitter på väggen. Björn Engberg har i nästan 10 år följt spår som är luffarens, sökt sig till berättelser och myter om deras liv. Men det är en egen vandring Bear Field Mountains handlar om, ett sökande efter en utopi. Engbergs utopi är idén om animism, en tro på naturbesjälning. Läst med dessa ögon blir bilderna i utställningen, mötet med björnen, den lilla svampen, det orörda landskapet, annorlunda uppfattat. Det besökaren får ta del av, eller i det mer omfattade narrativet i boken Bear Field Mountains, är skildrat med iakttagelser från en person som tuggat på Rallarosens kronblad och känt den lockelse det är att följa det rosaröda bandet längs tågspåren allt längre in i vildmarken. 

Järnvägen som en länk mellan två världar och än idag en möjlighet att utan att gå alla steg till fots komma närmare ett mål. Historiskt om luffaren, hos Engberg ett konstprojekt utöver ett landskapsfotografi eller som en realitet för många som vid andra gränser söker sig till en bättre värld. Detta sista handlar inte Bear Field Mountains om, men skilda tankar väcks då stegen mellan bilderna låter en möjligen också se en reflex av sig själv. Utopins möjlighet att vara en realitet och inte enbart just en utopi. Verket lockar det som de flesta av oss aldrig möter, det orörda, det vilda, det som skulle kunna få oss att gå vilse och våga stanna inför detta.

– Iréne Berggren, Curator

Vernissage fredag den 21 september, kl: 18-21 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm.

  • Läs mer om Utställning: Bear Field Mountains - Björn Engberg
CFF-Utställningar
fredag 21 september 2018

Utställning: Flyktpunkt - Ny svensk fotografi 2018

Med utställningen Flyktpunkt 2018 vill CFF – Centrum för fotografi se kommande tendenser inom fältet för den fotografiska bilden. Ansökan till utställningen var öppen att söka för studenter som vårterminen 2018 avlagt en kandidat eller masterexamen vid en konstnärlig högskola i Sverige och som arbetar med analogt eller digitalt stillbildsfotografi, arkivfotografi eller rörlig bild. 
 
Flyktpunkt 2018 kan ses visa på framtida riktningar och trender inom det fotografiska fältet då många idéer uppkommer vid landets universitet och högskolor. Med Flyktpunkt 2018 ges möjlighet för besökare att ta del av några av kommande generations fotografers och konstnärers verk samt se på deras intresse inom den fotografiska genren. 
 
Juryn, vilken utgjordes av Iréne Berggren, fotohistoriker, bildredaktör och curator, Susanne Fessé, konstvetare och curator samt ansvarig utgivare för fototidskriften VERK, Lars Willumeit, curator, redaktör och kritiker (Zürich) och Pelle Kronestedt, verksamhetschef CFF, valde att bjuda in åtta av sökande konstnärer att delta vid årets utställning.
 
Medverkande utställare: Cecilia Helsing, Sofie Kjørum Austlid, Joakim Sandqvist, Ekaterina Lukoshkova, Noora Lehtovuori, Samaneh Roghani, Alma Schreck och Xenia Klein.

 
Vernissage fredag den 21 september, kl: 18-21 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit! 

  • Läs mer om Utställning: Flyktpunkt - Ny svensk fotografi 2018
CFF-Utställningar
torsdag 14 juni 2018

UTSTÄLLNING - OM FOTOGRAFI – speglat genom 15 samtida fotografers praktik​

I samband med Seminariet på Moderna Museet om Susan Sontags bok Om Fotografi den 20 april 2018, initierade CFF - Centrum för fotografi och Konstfack en kurs om Sontags text. Åtta medlemmar från CFF och sju studenter från Konstfack konstutbildning har ägnat ett antal kvällar under våren till gemensamma närläsningar av boken Om Fotografi. Deltagarna har i studiecirkelns format låtit sina egna erfarenheter ställas i relation till texten och resultatet av det mötet gestaltas nu i en utställning på CFF.

Medverkande utställare: Rodrigo Nicolas Albornoz, Anna Classon, Makda Embaie, Emma Dominguez Martinez, Beata Fransson, Lisa Grip, Olle Helin, Jonas Esteban Isfält, Xenia Klein, Sara Linderoth, Evelina Nolin, Srecko Rijetkovic, Lotta Törnroth, Eva Wernlid och Anna Zimmerman.

Vernissage torsdag den 14 juni, kl 16-19 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Thärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit! Alla varmt välkomna. Pågår t o m 16 juni.

 

  • Läs mer om UTSTÄLLNING - OM FOTOGRAFI – speglat genom 15 samtida fotografers praktik​
CFF-Utställningar
torsdag 31 maj 2018

Enter – årets examensutställning i bildjournalistik från MIUN

I Mittuniversitetets examensutställning Enter tänjer avgångseleverna bildjournalistikens gränser vid att arbeta med olika medium och utforska ämnen som ligger både nära och långt ifrån dem själva. I de olika projekten undersöks politiska, sociala och miljömässiga frågor vid både kända platser och avlägsna regioner. Vart och ett av de nitton olika projekten förmedlar en specifik historia där betraktaren får en möjlighet att komma nära, möta det okända och få en förståelse för det unika.

Varmt välkommen på vernissage torsdag den 31 maj, kl 17-20 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit! Utställningen pågår t o m sön 10 juni. Galleriets öppettider. ons-fre kl 12-18 samt lör-sön: kl 12-16.

  • Läs mer om Enter – årets examensutställning i bildjournalistik från MIUN
CFF-Utställningar
torsdag 10 maj 2018

Hos en del skalbaggar saknas ögon fullständigt – Anna Linderstam

I Anna Linderstams konstnärskap möts vi av ett seende som inte är givet. Hon bryter sig lös från fotografiets tvådimensionalitet och tradition genom att skulpturalt inta gallerirummet. I utställningen får vi ta del av sönderbrutna rum, pergamentets urkraft och en krypande kropp genom fotografiets fasthållande. En rumslig formulering håller de skilda delarna samman.
 
Hon utgår från en kollaps som inträffade för några år sedan då närminne och tidsuppfattning försvann. Allt blev tyst, stilla och mjukt. Som om någonting kapslade in luften. I otaliga fotografier av ett tomt kroppsfärgat rum med heltäckningsmatta, där ytor enbart utgjordes av skillnader i ljus och skärpedjup, i en annan dimension av verklighet, försvann konstnären in. Dessa arbeten har senare blivit till en utgångspunkt för att söka angripa minnet av en närvaro utanför det språkliga.
 
Det har blivit ett antal verk som i sina stora format låter betraktaren förnimma det vakuum Anna Linderstam tidigare vistades i. Ihopfogade bilder som skevar och differerar. Fotografi, hud, glas och metall skjuter ut från galleriväggarna som fragmenterade stycken. Verket Något mörkt vrids kring sin egen axel och I Långsamt vikande solljus har det tomma rummet intagits av konstnärens gravida kvinnokropp.
 
Går det, genom att kombinera metoder, tekniker, former och material att sammanfoga en icke linjär erfarenhet?

– Iréne Berggren, curator

Vernissage torsdag 10 maj, kl 17-20 på galleri CFF - Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Hitta hit! Utställningen pågår t o m sön 27 maj. Galleriets öppettider. ons-fre, kl 12-18, lör-sön: kl 12-16.

  • Läs mer om Hos en del skalbaggar saknas ögon fullständigt – Anna Linderstam
CFF-Utställningar
fredag 4 maj 2018

Utställning: Elitakrobaten - Catti Brandelius

I sitt manifest skriver Elitakrobaten:” …jag ska slå hårdare än Rocky Balboa. Jag ska bli smidigare än Nadia Comaneci. …Jag ska besegra allt…jag ska frysa, svettas, gråta blod. Jag ska bli den jag alltid var menad att vara. Elitakrobat.”

I filmen får vi följa hur hon kämpar, förtvivlar och utmanar sig själv för att efter tre månader utföra sitt elitakrobatprogram. Utställningen är också en installation som visar på kroppars olikheter och möjligheter. Redskapen finns där för både en kroppslig och mental utmaning. Catti Brandelius har i sin konst med stark röst talat om möjligheten och rättigheten att synas, att förkasta osäkerheten. Allvaret är den underton som följer hennes verk med ett stråk av humor.

Catti Brandelius (född 1971) bor och verkar i Stockholm. Konstnär, performanceartist och sångerska. Hon har genom sina olika persona diskuterat feminism, konst och politik. På 1990-talet som Miss Universum där hon syntes i sin blåa klänning och med sitt diadem. Miss Universum gjorde konstvisningar, radio, video och musik något som hon fortsatte med bland annat som Profesora, Självhjälpen och Evert Taube. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Brandelius är också tjänstledig studierektor på halvtid vid Gerleborgsskolan.

– Iréne Berggren, curator

Vernissage fredag 4 maj, kl 17-20 på galleri CFF - Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm. Utställningen pågår t o m sön 27 maj. Galleriets öppettider. ons-fre, kl 12-18, lör-sön: kl 12-16.
 

  • Läs mer om Utställning: Elitakrobaten - Catti Brandelius
CFF-Utställningar

Sidor

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • nästa ›
  • sista »
Subscribe to CFF-Utställningar

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen, Stockholms stad. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt, med gallerier, organisationer och institut samt andra aktörer på det fotografiska området.