Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Periferi
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem

Andra fotohändelser

  • Pågående
  • Andra fotohändelser
  • CFF-Programpunkter
  • CFF-Utställningar
onsdag 6 april 2022

Fönstret – OPEN CALL – Hösten 2022

Centrum för fotografi bjuder in alla medlemsfotografer till ett open call för vår utställningsyta ”FÖNSTRET”. 

I ”FÖNSTRET” har du möjlighet att ställa ut fotografi, video eller böcker på en yta som är 145 x 145 cm. Utställningen är i ett fönstret på Centrum för fotografi som är upplyst och tillgängligt för besökare dygnet runt. I och med utställningen ordnar vi en digital vernissage med ett samtal som livesänds på vår Instagram. 

Under hösten kommer vi ha 4 utställningsperioder där du som medlem i Centrum för fotografi har möjlighet att ansöka. Varje utställare får 3000 kr för genomförande. 
Två gånger per år utlyser vi detta tillfälle. Deadline att ansöka för nedan utställningsperioder är 15 maj. 

 

  • Läs mer om Fönstret – OPEN CALL – Hösten 2022
Andra fotohändelser
tisdag 8 mars 2022

Förstudie i Skåne

Just nu arbetar vi med en förstudie som ska undersöka hur den fotografiska scenen ser ut i Skåne och hur Centrum för fotografi bättre ska kunna verka för att stärka fotografer där. Du som bor och/eller verkar i Skåne - var med och påverka, ge oss feedback och idéer, kom med synpunkter. Hjälp oss genom att fylla i vår enkät. Den tar 5-7minuter och du lämnar ditt svar helt anonymt.  

Våra projektledare i Skåne är Peo Olsson och Linda Unnhem. Läs mer om dem i avsnittet nedan.

Foto: Peo Olsson

 

  • Läs mer om Förstudie i Skåne
Andra fotohändelser
torsdag 3 mars 2022

Centrum för fotografi etablerar verksamhet i Skåne

Under våren kommer Peo Olsson och Linda Unnhem som projektleder satsningen undersöka hur den fotografiska scenen ser ut i Region Skåne. Genom en förstudie kommer de ta reda på hur Centrum för fotografi kan stötta fotografer och aktörer som arbetar med fotografi i regionen.

Linda, vad är din relation till Centrum för fotografi?
Jag blev medlem i Centrum för fotografi under pandemin, framför allt eftersom de var snabba med ett digitalt utbud. Bara under det här året har jag lyssnat på flera intressanta artist talks, tagit del av en föreläsning om hur man skriver ansökan för fotografiska projekt, fått feedback på ett av mina fotoprojekt, varit med i utställningen Salong CFF och gått en workshop i analog färgkopiering. Plus - tittat med avund på satsningen i Västra Götalandsregionen, där de bland annat gjorde ett fanzine-projekt. Tänk om CFF fanns i Skåne också, tänkte jag och så visade det sig att det fanns sådana planer. Jag tycker att det ska bli fantastiskt kul att ta reda på vilka behov, önskemål, idéer och tankar som finns i Skåne.

Peo, Hur kommer du att arbeta med förstudien?
Förutom att sprida vår enkät som innehåller frågor till personer som arbetar med fotografi i hela Skåne så kommer mitt fokus främst ligga på att göra en kartläggning av det fotografiska fältet i regionen. Jag ska lista viktiga platser, personer och fotografiska företeelser för att få syn på vad som händer och vad Centrum för fotografi kan göra för att bredda och stärka fotografi i Skåne. Jag kommer även att vara ansvarig för de program vi planerar under våren. Till vår hjälp i detta arbete har vi satt samman en referensgrupp med personer som kan bli ett bra stöd för att få spridning på verksamheten.

 

  • Läs mer om Centrum för fotografi etablerar verksamhet i Skåne
Andra fotohändelser
måndag 20 december 2021

Centrum för fotografi – CFF - Verksamhetschef, vikariat vid föräldraledighet

Vi söker dig som har mycket goda kunskaper och ett starkt engagemang för den fotografiska bilden i bred bemärkelse och är en dokumenterat driftig person med administrativ förmåga.

Du ska ha högskoleutbildning, erfarenhet av program- och utställningsverksamhet och kunna företräda föreningen både i tal och skrift, också på engelska. Du ska även ansvara för föreningens ekonomi och budget och vara van att söka anslag. Eftersom tjänsten är ett vikariat är det viktigt att du som söker är skicklig på att förvalta det redan påbörjade arbetet. Du ska också ha en god samarbetsförmåga. 

I tjänsten ingår att vara chef för en mindre grupp medarbetare på kansliet. Arbetet förutsätter visst kvälls- och helgarbete i anslutning till program, vernissager och öppettider i galleriet.

Vikariatet är på 10 månader heltid under perioden ca 18/4 2022 - 6/2 2023.

  • Läs mer om Centrum för fotografi – CFF - Verksamhetschef, vikariat vid föräldraledighet
Andra fotohändelser
tisdag 24 augusti 2021

Open Call - Fotografi fanzines

Vill du få ditt fotografiska projekt publicerat som ett fanzine? Under hösten kommer vi att välja ut 20-25 fotografer att producera fanzines med. Projektet är en satsning för att stödja och visa på den bredd av fotografi som finns i Västra Götalandsregionen.

I samband med detta anordnar vi tre olika bokreleaser i regionen. Publikationerna kommer att ingå i samlingen av fotoböcker på Hasselbladstiftelsens bibliotek. Som deltagare i projektet har man även möjlighet att delta i workshops med fokus på bokproduktion. Ett arvode på 2500 kr utgår till vardera fotograf.

Juryn består av Elsa Modin, tidigare bibliotekarie vid Hasselbladstiftelsen, Andreas Friberg Lundgren, grundare av Lundgren+Lindqvist och Il’Editions, samt Mette Muhli, kurator vid Konstmuseet i Skövde.

Ansök med ditt fotografiska projekt senast den 18/8.

  • Läs mer om Open Call - Fotografi fanzines
CFF-Programpunkter Andra fotohändelser
måndag 16 augusti 2021

Studiecirkel - Projektstöd Konstnärsnämnden

Inför hösten anordnar vi en studiecirkel för fotografer som vill ansöka till projektstöd från Konstnärsnämnden.

Under fyra träffar går vi igenom varandras texter, portfolio och budget för att få stöd i ansökningsprocessen. Första träffen är måndagen den 16 augusti.
Studiecirkeln sker på både svenska och engelska. Personer bosatta eller verksamma i Västra Götalandsregionen prioriteras.

När: Måndagar 19.00-21.00
Var: Online via zoom
Deltagare: 20st
 

  • Läs mer om Studiecirkel - Projektstöd Konstnärsnämnden
CFF-Programpunkter Andra fotohändelser
tisdag 27 april 2021

CFF söker Digital Strateg (25%)

Under 2021 kommer Centrum för fotografi att arbeta med en digital satsning där vi vill:
Analysera och utveckla CFF:s användande av digitala kanaler (sociala medier, hemsida, olika typer av plattformar mm.)
Analysera och utveckla CFF:s medlemmars användande och närvaro av digitala kanaler
Se över CFF:s digitala arbete
Ta fram en ny hemsida baserat på verksamhetens behov

Du som söker ska:
Ha erfarenhet av att beställa hemsidor och ta fram underlag för detta
Ha kunskap om hur fotografi används digitalt och hur fotografer arbetar digitalt
Ha grundläggande kunskaper om kultursektorns digitala arbetssätt
Ha bred erafenhet av att arbeta strategiskt med digitala kanaler
 

Tjänsten är tidsbegränsad. Skicka in ditt CV med personligt brev och en kort motivering av varför du vill jobba hos oss och vad som gör dig lämplig för ovanstående uppgifter. Skicka det till infoatcentrumforfotografi [dot] se, döp mailet till "Digital strateg". Vi läser ansökningarna och kallar till intervjuer löpande. Finns annonsen kvar på vår hemsida så finns det fortfarande möjlighet att ansöka. 

  • Läs mer om CFF söker Digital Strateg (25%)
Andra fotohändelser
söndag 18 april 2021

Intervju med Lars Dyrendom om förstudien i Värsta Göralandsregionen

Hej Lars!
Du har precis genomfört en förstudie för etablering av CFF i Västra Götaland, hur gick den till?

Det stämmer. Jag, Lisa Brunzell och Emma Sandström genomförde den tillsammans.
Som allt annat blev förstudien corona-anpassad och genomfördes digitalt. Arbetet bestod av en enkät som fick in ca 150 svar och ca 10 intervjuer med fotografer bosatta i Västra Götalandsregionen. Utöver det höll vi ett antal samtal med olika aktörer inom det fotografiska fältet, till exempel Kalle Sander från HDK-Valand och Greta Voćar från Alingsås konsthall.
Vi gjorde även evenamang baserade på förslag som vi fått in i enkäten. Bland annat genomförde vi ett samtal om att bedriva utställningsverksamhet och ett samtal om de praktiska aspekterna kring hur man ger ut en fotobok. Vi höll även en studiecirkel i att skriva ansökningar till konstnärsnämnden.
 

Vad fick ni reda på?
Jag tror att kärnan är att det finns många begåvade fotografer här. Men Västra Götaland är ett stort område och det är stor skillnad på upplevelsen av att arbeta som fotograf i Göteborg och Åmål, och att det därför finns olika behov. Det var också tydligt att fotografer samlas runt de stora städerna för att det finns flest uppdrag där. Det som är lite speciellt med Göteborg är att det finns ett väletablerat samtal om fotografi som är centrerad kring stora institutioner som har ett nationellt och internationellt perspektiv. Men det finns en mycket dålig infrastruktur i förhållande till lokalt fotografi, därför finns det ett behov av att lyfta fram människor som arbetar här och som kan bidra till en konversation om fotografi. Det behövs också för att ge en möjlighet att stimulera fotografers nätverk både i förhållande till att få nya kollegor men också nya uppdrag.

Vad händer nu?
Just nu finns det flera saker på g. För några veckor sen skickade vi in en ansökan om att göra ett projekt till hösten som skulle kunna hjälpa till att lyfta fram många olika fotografers egna projekt.
Och just nu håller vi på att skriva en ansökan för verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionen som vi har stora förhoppningar om.
Med ett sådant stöd skulle CFF kunna ha en permanent verksamhet i VGR vilket är något vi hoppas på!

 

  • Läs mer om Intervju med Lars Dyrendom om förstudien i Värsta Göralandsregionen
Andra fotohändelser
torsdag 19 november 2020

Centrum för fotografi söker nationell samordnare (75%)

Centrum för fotografi (CFF) söker en nationell samordnare på 75% för att utveckla CFF:s verksamhet i hela landet. I tjänsten som nationell samordnare ingår att arbeta för våra medlemmars arbetstillfällen på olika platser runt om i Sverige. Du kommer att tillsammans med verksamhetschefen ta fram en strategi för hur CFF:s verksamhet ska finnas i hela landet och därefter projektleda den. Inom ramen för verksamheten i hela landet ingår: kurser, föreläsningar, utställningar, seminarier, mässor m.m. Ditt ansvar är att projektleda verksamheten från det första idéstadiet till utvärderingen. I tjänsten ingår resor i Sverige, budgetansvar, ansvar för medlemsdialogen och utvecklingsarbetet i hela landet. Även administrativa och kommunikativa uppgifter ingår.

Centrum för fotografi är en rikstäckande intresse- och medlemsförening för fotografer och övriga yrkesgrupper verksamma med fotografi. Föreningen har ett tvåfaldigt syfte, dels att verka allmänbildande och kunskapsförmedlande i fråga om fotografisk bild, dels att stödja olika typer av yrkesroller verksamma inom fotografin. Genom utställningar och program söker föreningen främja en diskussion om fotografiska bilders roll och funktion i samhället, i historiskt perspektiv och i vår samtid. Genom att skapa nya kontaktytor mellan fotografins område och samhällets övriga näringar söker föreningen nya vägar till arbetstillfällen för sina medlemmar.

  • Läs mer om Centrum för fotografi söker nationell samordnare (75%)
Andra fotohändelser
fredag 16 oktober 2020

Tre mottagare av CFF:s Hemmaresidens 2020 utsedda

Under hösten utlyste Centrum för fotografi ett hemmaresidens för medlemmar verksamma i Region Stockholm. Många medlemmar ansökte och en jury bestående av Ashik Zaman, curator, chefredaktör på C-print och styrelseledamot på CFF och Iréne Berggren curator, fotohistoriker och medlem i CFF:s utställningsgrupp har nu utsett tre stipendiater.
Hemmaresidenset kunde utlysas tack vare ett extra stöd från Region Stockholm.

Karolina Brobäck tilldelas hemmaresidens i ambitionen att vidareutveckla sin fotokopieringsmetod In-Contact Copying som avser en direkt digital till analog bildöverföring som hon nu vill kombinera också med tvådimensionell animation.

Kristi Lindroth tilldelas hemmaresidens för en angelägen approach att tillämpa en kvinnlig blick på en fototradition som tar avstamp i det urbana stadsrummet. Med en tidigare bakgrund inom bl.a. antropologi kommer hon att forska om stadsvandring, som en flaneuse, från olika teoretiska, historiska, metodologiska och konstnärliga perspektiv.

Kristoffer Ekman tilldelas hemmaresidens för en idé om som går ut på att tillgängliggöra fotot utanför de traditionella rummen, direkt i stadsmiljö, på så vis att det kan komma många, utöver bara en traditionell konstpublik till del. Ett grepp som både behövs och ibland saknas bland konstaktörer idag.

  • Läs mer om Tre mottagare av CFF:s Hemmaresidens 2020 utsedda
Andra fotohändelser

Sidor

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • nästa ›
  • sista »
Subscribe to Andra fotohändelser

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Videoklipp och ljudinspelningar

Inspelade program och seminarier

Plattform Fotografi

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Stockholms stad och Region Stockholm. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt med organisationer och utbildningar bland andra aktörer på det fotografiska området.