Bildjournalistik igår och idag – fyra föreläsningar och ett samtal
Vilka är bildjournalistikens viktigaste frågor idag, och vad sker inom forskningen på området? Denna föreläsningsserie fördjupar sig i ämnet genom fem både samtida och historiska nedslag med Maria Nilsson, Per Lindström, Eva Dahlman och Lotta Härdelin.
Fotoskolan STHLM i samarbete med Centrum för fotografi presenterar en kostnadsfri föreläsningsserie öppen för alla. Föreläsningarna äger rum på Zoom. Ingen föranmälan.
Se till att du har den senaste Zoom-appen installerad. Stäng av din mikrofon. Vi tar alla frågor efter respektive föreläsning.
29/3 klockan 18.00 – 19.00
Bildjournalistik och visuellt berättande med Maria Nilsson, docent i journalistik, Stockholms universitet
Föreläsningen diskuterar det allt vanligare uttrycket ”visuellt berättande” som både en möjlighet och en utmaning för dagens bildjournalistik: En möjlighet att nå allmänheten genom ett fördjupat, personligt berättande som blir allt vanligare, och en utmaning genom ökad konkurrens från en sofistikerad, visuell mediekultur som utmanar journalistikens anspråk på att skildra omvärlden.
https://folkuniversitetet-se.zoom.us/j/91400319471
Med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
23/3 klockan 18.00 – 19.00
Årets Bild - Varför vinner nästan bara män, och vad är det egentligen som prisas? Ett samtal mellan Lotta Härdelin och Eva Dahlman.
Sedan 1942 är Årets Bild den mest prestigefyllda tävlingen för bildjournalister i Sverige. På dessa nästan åtta decennier har endast två kvinnor, Lotta Härdelin (2020) och Ragnhild Haarstad (1971) vunnit det mest ärofyllda priset: ”Årets Fotograf". Vad beror det på? Lotta Härdelin Årets Fotograf i Sverige 2020, Nils Horner pristagare 20219, journalist och chef på Dagens Nyheter sedan -90-talet, civilekonom och hängiven triathlet. Eva Dahlman Fotohistoriker och etnolog. Hedersdoktor vid Stockholms universitet. Forskar och föreläser om kvinnliga fotografer i Sverige. Vice ordförande för Centrum för fotograf.
https://folkuniversitetet-se.zoom.us/j/95835200511
Fram till den 13 mars visas Ragnhild Haarstad, med öga och hjärta – pressbilder från tre decennier på Galleri Kontrast i Stockholm.
21/2 och 22/2 klockan 18.00 – 19.00
Vad är en bra bild – och en dålig? Del 1 och 2 med Per Lindström, adj professor i bildjournalistik på Mittuniversitetet.
Med hjälp av aktuella och klassiska exempel kommer Per Lindström att visa på vad som skiljer en ”bra bild” från en ”dålig” när vi talar om bildjournalistik. Han kommer även beröra ämnet varför det är viktigt att skilja på bildjournalistik och fotografiska bilder i största allmänhet. För en bildjournalist är till exempel etik viktigare än teknik, liksom ett personligt bildspråk utifrån en gemensam bildsyn.
Per Lindström utgår ifrån att bildjournalistik är att berätta i ord och bild – och i slutändan om det som idag får allt större utrymme i media – visuell kommunikation. Utgångspunkten i exemplen i föreläsningarna är den fotografiska bilden – sedd i sitt sammanhang.
Med stöd av Folkuniversitetsföreningen.
Anordnas av Footoskolan STHLM och Centrum för fotografi. Fotoskolan STHLM är Sveriges största anordnare av yrkesinriktad utbildning mot de fotografiska yrkesrollerna genom yrkeshögskoleutbildningarna Bildbehandlare och Kommersiell Fotograf.