Hoppa till huvudinnehåll
Centrum för fotografi
  • Hem
  • Våra medlemmar/Portfolio
  • Om oss
  • Bli medlem
  • Periferi
  • Skapande skola
Logga in >

Sökformulär

  • en
  • fr
  • de

Användarinloggning

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord

Du är här

Hem
Kalendarium
fredag 17 april 2015 - söndag 10 maj 2015

Elin Berge – Drottninglandet/Kungariket

Drottninglandet/Kungariket är ett arbete av fotografen Elin Berge i nära samarbete med kompositören Frida Hyvönen. Berge har under ett decennium intresserat sig för fenomenet äktenskapsmigration från Thailand till Sverige. I så väl det tidigare arbetet Drottninglandet som det uppföljande Kungariket skildrar hon relationer mellan thailändska kvinnor och svenska män som inte alltid uppstått enligt den gängse romantiska bilden av den direkta och drabbande kärleken. Ett ämne som berör människors mest intima sfär och som rymmer djupgående, normativa föreställningar om vad som är rätt och fel.

Fenomenet som skildras i de båda projekten har blivit allt vanligare. I vissa byar i provinsen Isaan i nordöstra Thailand har, enligt rapporter, så många som var tredje familj någon kvinnlig familjemedlem som är gift med en västerländsk man. Bara i Sverige bor närmare 30 000 thailändska kvinnor. Det vanligaste skälet att lämna hemlandet, enligt de kvinnor Elin Berge mött, är en önskan om att förbättra sitt liv, träffa en godhjärtad man, kunna försörja sin ursprungsfamilj, förbättra sin materiella standard, vinna frihet och att kunna ge sina barn en ljus framtid. Männen har inte lika tydligt verbaliserat sina skäl att engagera sig i en relation med en thailändsk kvinna, även om många pratat om en tidigare oönskad ensamhet.

Titeln Drottninglandet har hämtat inspiration från det område i Västerbotten i norra Sverige där den första delen av det tvådelade projektet delvis fotograferades, och där flera samhällen bär namn från svenska drottningar. Men Drottninglandet är också de thailändska kvinnornas berättelse, likväl som Kungariket är de svenska männens. Titeln Kungariket anspelar också på monarkin Thailand där bilderna fotograferats då Berge följt några av paren på semester tillbaka för att träffa sina släktingar.

Drottninglandet/Kungariket är ett nära samarbete mellan Elin Berge och kompositören Frida Hyvönen, som specialskrivit musik till de fotografiska verken. Utöver den nu turnerande utställningen har arbetet även resulterat i två böcker och en dokumentärfilm som Elin Berge gör tillsammans med sin bror författaren och filmaren Lars Berge. Filmen som är under produktion behandlar samma tema men förskjuter fokus från det strukturella till det personliga. Genom att vi där får lära känna den thailändska kvinnan Thongluk, den svenske mannen Mats-Åke och den transsexuella Pinit adderar filmen ett queer-perspektiv till denna heteronormativa historia.

Dessa samlade arbeten visar hur människors drömmar om ett bättre liv, på både kort och lång sikt, förändrar de platser och sammanhang där deras personliga berättelser utspelar sig. De blottar en universell längtan som synliggör människors drivkrafter och motiv för att migrera till och från olika delar av världen så väl historiskt som idag. De aktualiserar en diskussion om maktrelationer gällande klass, kön och etnicitet, lika väl som de berättar om de effekter urbanisering som globalisering har på den lilla människan. Och ytterst berör dessa arbeten frågan om vad verklig kärlek egentligen är

Gunilla MuhrVerksamhetschef och curator CFF

CFF stöds av Kulturrådet, Nordisk kulturfond, Kulturförvaltningen i Sthlm och Svensk finska kulturfonden. Drottninglandet/Kungariket stöds av Konstnärsnämnden och filmen produceras av Stina Gardell på Mantaray Film. Utställningen pågår tom sön 10 maj. Fri entré. Öppettider: ons–fre, kl: 12 -18, lör-sön, kl: 12-16.  
 

CFF-Utställningar

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ oss på Facebook   Följ oss på Instagram   Anpassat för rullstol

MEDLEMSKAP

Bli medlem

Vill du bli medlem i Centrum för fotografi?

Som medlem i CFF ingår du i ett relevant och angeläget sammanhang för fotografin där en diskussion om fotografi förs och fördjupas. Att vara medlem innebär:

  • Att stödja och vidga en fotografisk scen vars huvudsyfte är att undersöka och utveckla begreppet fotografi ur ett gestaltande och konstnärligt perspektiv.

  • Att få tillgång till de resurser föreningen erbjuder i form av kurser, fotokritikträffar, föredrag, artist talks, seminarier, medlemsutställningar och personlig vägledning.

  • Att få tillgång till ett nätverk av kontakter inom fotografi på så väl nationell som internationellt nivå vad gäller gallerier, museer, förlag, festivaler, mässor, utbildning och forskning, fotografer och konstnärer

Videoklipp och ljudinspelningar

Inspelade program och seminarier

Plattform Fotografi

Pressmaterial

  • Pressmaterial
Sök

Sökformulär

Centrum för fotografi är en intresseorganisation för fotografi och fotografer. Organisationen stöds av Kulturrådet och Kulturförvaltningen Stockholms stad och Region Stockholm. CFF ingår också i en rad samarbeten, så väl nationellt som internationellt med organisationer och utbildningar bland andra aktörer på det fotografiska området.